Michel ten Hoove Mijn vrijplaats op het wereldwijde web

Leren programmeren

L

Toen ik in 2020 afstudeerde aan de opleiding journalistiek had ik een blauwe maandag het idee om op mijn vijftigste nog een journalistieke loopbaan op te bouwen. Datajournalist leek me wel wat. Nadeel was alleen dat ik dan zou moeten leren programmeren. Scriptjes schrijven in bijvoorbeeld Python om zo open datasets te doorzoeken op zoek naar nieuws.

Ik oriënteerde mij op de datajournalistiek door er met een datajournalist over te praten. Zocht naar lesmateriaal online en vond hierbij de enigszins verouderde cursus De Programmeursleering en vond een Youtube-kanaal van een Belgische professor aan de universiteit van Hasselt. Begon ook heel fanatiek met dingen uitproberen. Het aanvankelijke enthousiasme bekoelde al snel bij de zoveelste sollicitatie op een journalistieke vacature werd afgewezen. Toen bovendien het oefenen met Python een stuk moeilijker bleek te zijn dan verwacht.

De introductieles van Python.

Inmiddels doe ik heel ander werk. Grappig genoeg wint ook in die sector datagedreven werken aan terrein. Tijdens mijn twee jaar durende traineeship kreeg ik enkele maanden geleden een interessante workshop over kunstmatige intelligentie. Degene die de presentatie gaf sprak de hoop uit dat minstens twee van de aanwezigen zouden gaan proberen te leren programmeren.

Op dit moment loopt er een HBO student stage bij ons die niet alleen goed kan programmeren maar er ook heel enthousiast over is. Zijn enthousiasme werkt ronduit aanstekelijk. Dus heb ik er met hem uitgebreid over van gedachten gewisseld. Kreeg van hem een aantal YouTube tutorials als tip voorgeschoteld.

Ik merk dat het enthousiasme van deze stagiair mijn interesse weer wat aanwakkert. Heb al het begin van zo’n tutorial bekeken en zie mij wel een nieuwe poging doen om Python te leren beheersen. Nu alleen nog bedenken waar ik de tijd vandaan haal, want behalve leren programmeren moet ik nog zoveel.

Over de auteur

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder|gecertificeerd (A1/A3) dronepiloot.

Door Michel ten Hoove
Michel ten Hoove Mijn vrijplaats op het wereldwijde web

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder|gecertificeerd (A1/A3) dronepiloot.

Social Media

Recente berichten