Michel ten Hoove Mijn vrijplaats op het wereldwijde web

Het oostelijke front

H

Wie goed geïnformeerd wil zijn over de oorlog in Oekraïne kan niet om journalist John Sweeney heen. Sinds hij op 14 februari 2022 aankwam in Kyiv heeft deze gelauwerde reporter vrijwel onafgebroken verslag gedaan van de oorlog. Onder andere door dagelijks een korte dagboekvlog via Twitter te verspreiden.

Eind februari kondigde Sweeney via onderstaande tweet aan een documentaire te gaan maken. Afgaande op zijn reputatie aarzelde ik geen moment en stortte mijn eigen kleine bijdrage van 10 euro.

Journalist John Sweeney over de documentaire die hij aan het maken is.

Niet veel later gevolgd door een bericht dat hij de mensen van Byline TV niet vertrouwde. Hij maakte zijn excuses aan de mensen die bijgedragen hadden aan het crowdfunden van de film maar had zich besloten terug te trekken uit het project. Gelukkig kwam hij daar vrij snel op terug. Blijkbaar had de taalbarrière tot misverstanden geleid die gelukkig uitgepraat konden worden.

Uiteindelijk is de documentaire nog behoorlijk snel gemaakt. Eergisteren kreeg ik als iemand die bijgedragen had een YouTube link naar de 1 uur en 17 minuten durende film The Eastern Front.

Get it all on record now, get the films, get the witnesses because somewhere down the road of history, some bastard will get up and say that this never happened.

President Eisenhower, 1945

Hoewel voor de nieuwsverslaafde nieuwsconsument zoals ik veel van de verhalen al bekend zijn is de documentaire uitermate indrukwekkend. Sweeney reist door heel Oekraïne en interviewt een groot aantal burgers. Mannen en vrouwen van jong tot oud die hem vertellen welke verschrikkingen zijn hebben moeten ondergaan. Rode lijn in het verhaal is dat Rusland oorlogsmisdaden pleegt. Van afvuren van fosforbommen op gebieden zonder enige militaire relevantie tot het langdurig gevangenhouden en martelen van mannen.

Aan het begin van de documentaire krijgen we een citaat van Eisenhower te zien. Moraal van het verhaal is dat alles vooral moet worden vastgelegd voor het nageslacht, omdat op een gegeven moment ontkent gaat worden wat er ooit allemaal gebeurd is. Sweeney en de mensen van Byline TV hebben daar met hun indrukwekkende documentaire een meer dan geslaagde bijdrage aan geleverd.

Over de auteur

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder|gecertificeerd (A1/A3) dronepiloot.

Door Michel ten Hoove
Michel ten Hoove Mijn vrijplaats op het wereldwijde web

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder|gecertificeerd (A1/A3) dronepiloot.

Social Media

Recente berichten