Michel ten Hoove Mijn vrijplaats op het wereldwijde web

Twittermoe

T

Als ik eerlijk ben dan heb ik best wel dwangmatig veel getwitterd. Ik vond het ook zo’n leuk laagdrempelig social medium. Mensen die je normaal gesproken niet durfde te benaderen stuurde je gewoon een tweet. Een bericht waar vervolgens ook nog vaak op geantwoord werd. Buitengewoon. Helaas is er de laatste tijd schrikbarend veel in negatieve zin veranderd. Zeker nadat Elon Musk Twitter heeft overgenomen.

Toch heb ik het nog een hele tijd volgehouden om toch te blijven twitteren. Tot er een aantal dingen gebeurde die me echt enorm tegen de borst stuitte. Voor mij was de druppel die de emmer deed overlopen dat het twitterlogo tijdelijk werd vervangen door het logo van cryptomunt Dogecoin. In mijn ogen een ordinaire manier van koersbeïnvloeding. Met als gevolg dat ik nu inmiddels alweer enkele weken geen tweet meer post en veel minder vaak dan voorheen kijk wat er zoal getwitterd wordt. Ik heb zelfs de Twitter app van mijn telefoon verwijderd. Gek genoeg lijkt het nog niemand echt te zijn opgevallen dat ik weg ben.

De eerlijkheid gebiedt me overigens wel te zeggen dat ik overgestapt ben naar Mastodon. Waar ik minder vaak en fantatiek berichten plaats en niet in allerlei discussies of fifties verzeild raak. Puur en alleen omdat je de zichzelf versterkende dynamiek van het herposten van berichten (die op Mastodon toots heten) op Mastodon mist. Dat Mastodon geen algoritme heeft maar echt berichten op volgorde van posten toont is heerlijk. Dat er geen zoekfunctie is weer minder.

Twittermeets

Twitter werd in maart 2006 opgericht. Wanneer ik met het versturen van tweets begonnen ben laat zich niet meer met zekerheid zeggen. Tussen toen en nu heb ik een aantal keren mijn account beëindigd. Het account waar ik nu mee Twitter bestaat sinds Valentijnsdag 2014. Ruim negen jaar dus alweer.

Oude aan mij gerichte tweets teruglezend moest ik er aan denken hoe leuk twitter in het begin was. De extreemrechtse drek die er nu over je uitgestort wordt was er toen nog niet. Je had gewoon te maken met meestal oprecht in de ander geïnteresseerde mensen. Die twittermeets organiseerden, elkaar opdrachten gunden en elkaar ook daadwerkelijk ontmoeten.

Omdat ik ook regelmatig al mijn tweets wis weet ik ook niet wanneer ik voor het eerst getwitterd heb. Gelukkig blijven reacties van anderen wel bewaard. Daar via advanced search naar zoekend is de oudste tweet die ik terugvind een reactie van de journalist Francisco van Jole van 14 augustus 2008. Best logisch eigenlijk, omdat ik dankzij Van Jole ben gaan twitteren. Om uiteindelijk zelfs tijdens een speciale radiouitzending over Twitter de tweep van dienst te zijn tijdens die uitzending.

Verkiezingsfilmpje

Oude aan mij gerichte tweets doorscrollend kwamen er meer leuke herinneringen naar boven. Van die keer waarop ik in Zwolle-Zuid van iemand een betonschaar kreeg. Dit nadat ik een oproep had gedaan wie mij kon helpen het hangslot van de fiets van mijn zoon kapot te krijgen, omdat hij de sleutel verloren was.

Of die keer dat ik tijdens de tweede twittermeeting die ik bijwoonde een Zwolse Groen Linkser leerde kennen die mij uiteindelijk de opdracht voor een verkiezingsfilmpje voor Groen Links gunde.

Of die keer dat een Zwolse communicatieprofessional vroeg wie er mee wilde naar Amsterdam, omdat ze een interview bij BNR zou hebben over een door haar geschreven boekje. Mee naar het interview zelf ging ik niet, maar de treinreis met de tot dan toe onbekende Zwolse ondernemer was uitermate gezellig.

De voorkant van het bewuste boekje over zakelijk twitteren.

Allemaal leuke herinneringen waar je bijna niet meer aan terugdenkt als je nadenkt over wat er van Twitter geworden is. Als ik nu niet op mijn twitteraccount inlog maar gewoon www.twitter.com raadpleeg dan schrik je van het feit dat Twitter de spreekbuis voor extreemrechts Nederland geworden is. Niet een plek waar ik me nog langer thuisvoel. Wat dat betreft ben ik gewoon een beetje twittermoe.

Wil je nooit een blogpost van me missen? Abonneer je dan! Je kan zelf aangeven of je updates onmiddellijk, per dag of wekelijks wil ontvangen.

Over de auteur

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder|gecertificeerd (A1/A3) dronepiloot.

Door Michel ten Hoove
Michel ten Hoove Mijn vrijplaats op het wereldwijde web

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder|gecertificeerd (A1/A3) dronepiloot.

Social Media

Recente berichten