Michel ten Hoove Mijn vrijplaats op het wereldwijde web

Buster de beer

B

Waar dacht jij als eerste aan bij het nieuws dat cabaretier Paul van Vliet overleden is. Ik aan een reportage met hem die ik ooit zag. Ik ben benieuwd of dat het programma is dat Omroep Max vanavond uitzendt.

In die uitzending zien we Van Vliet door een huis vol spullen en daaraan verbonden herinneringen lopen. Hij is al spullen aan het wegdoen. Opruimen of ontspullen zoals ze tegenwoordig zouden zeggen. De reden? Hij vindt dat hij met die taak niet zijn nabestaanden mag opzadelen. Ik vind dat eerlijk gezegd een mooie gedachte. Dat je bij leven energie steekt in het je nabestaanden makkelijker maken.

Een tweede gedachte die zich aan mij opdrong was hoe ik als kind een langspeelplaat met een soort van kindermusical helemaal grijsdraaide. Paul van Vliet vertelde op deze vinylschijf het verhaal van Buster de beer. Zoekend naar informatie over deze plaat vind ik vooralsnog nul komma nul aan informatie. Van zaken die zich voordeden in het pre-internettijdperk is het allesbehalve zeker of je er iets over terugvindt.

Als Cornald Maas hem in 2018 in het programma Volle Zalen vraagt of zijn oeuvre aan de vergetelheid zal ontsnappen is Paul van Vliet daar heel stellig over. “Ik koester daar geen enkele illusie over. Als ik zie hoe snel mensen van het theater worden vergeten. Als je onsterfelijk wil worden moet je echt een ander vak kiezen. Dan moet je componist worden, schrijver of schilder. Cabaretiers die worden vergeten.”

Over de auteur

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder|gecertificeerd (A1/A3) dronepiloot.

Door Michel ten Hoove
Michel ten Hoove Mijn vrijplaats op het wereldwijde web

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder|gecertificeerd (A1/A3) dronepiloot.

Social Media

Recente berichten