Michel ten Hoove Mijn vrijplaats op het wereldwijde web

Pionieren

P

Je kan het je tegenwoordig amper voorstellen, maar er was dus een tijd zonder Twitter, Facebook of Youtube. Een tijd waarin mensen zoals jij en ik alleen maar konden bloggen via boogplatforms als Blogger van Google.

Eind maart overleed Wim de Bie. Een VPRO programmamaker die mensen van mijn generatie veel zegt maar voor de jongere generaties een volstrekt onbekende naam is. Ik groeide op met het televisieprogramma Keek op de Week. Een satirisch programma waar ik op zondagavond altijd samen met mijn moeder naar keek. Wim de Bie en zijn collega Kees van Kooten maakten elke week een half uur televisie waarin ze door hen gespeelde typetjes op onvergetelijke wijze het nieuws en de maatschappelijke ontwikkelingen becommentarieerden.

Rugzak vol audio- en videoapparatuur

Toen het duo van Kooten en de Bie stopten heeft Wim de Bie nog een tijdje solo tv-programma’s gemaakt. Om zich vanaf begin 2002 zes jaar lang op het fenomeen bloggen te storten. Waar veel mensen hun blog als een soort digitaal dagboek vol persoonlijke beslommeringen beschouwden pakte De Bie het serieuzer aan. Hij liep elke dag rond met een rugzak vol audio- en videoapparatuur om op een haast journalistieke wijze bijdragen voor zijn Bieslog te kunnen maken.

Met deze aanpak was de toen al zestigjarige De Bie een heuse pionier. De gemiddelde journalist kan nu ook geheel individueel de meest professionele beeld- en geluidsproducties maken. Er is zelfs een naam voor journalisten die zelf ook het camerawerk doen; de camjo. Toen moest die aanpak en dat beroep nog bedacht worden. In een poging mijzelf als freelance journalist breder inzetbaar te maken besloot ik op een gegeven moment zelfs een cursus camjo te volgen.

kerstverlichting hartje zomer

Mij heeft van meet af aan enorm geboeid hoe Wim de Bie zijn Bieslog vorm gaf. Ik vond het prachtig om te zien wat hij maakte. Ook nu is het heerlijk om terug te zien. Het kan ook zo eenvoudig zijn hè. Zoals een filmpje met de eigenaar van een Primera winkel die chef kerstverlichting is van de plaatselijke winkeliersvereniging. Hij wordt door De Bie hartje zomer geïnterviewd over de kerstverlichting die hartje zomer bij deze man op de binnenplaats hangt.

Nu ik zelf weer wil gaan bloggen ben ik voor het opdoen van inspiratie Bieslog weer eens gaan bekijken. Een website die het niet meer deed omdat de techniek te ver was voortgeschreden en de site nooit was geüpdate. Dankzij de inspanningen van een aantal mensen is Bieslog gelukkig gerepareerd en als digitaal erfgoed weer volledig te raadplegen. Een aanrader wat mij betreft. Veel van de dingen die De Bie in de zes jaar waarin hij blogde publiceerde zijn namelijk volstrekt tijdloos.

Over de auteur

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder|gecertificeerd (A1/A3) dronepiloot.

Door Michel ten Hoove
Michel ten Hoove Mijn vrijplaats op het wereldwijde web

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder|gecertificeerd (A1/A3) dronepiloot.

Social Media

Recente berichten