Michel ten Hoove Wie schrijft blijft

Een historische dag

Op historische momenten is de veelgehoorde vraag of je nog weet waar je op dat moment was. Van de aanval op het World Trade Center weet ik het precies. Ik reed toen op de A28, van Arnhem naar Zwolle. Vroegtijdig vertrokken uit de vergadering van de ondernemingsraad op weg naar het eerste college journalistiek van de dat jaar begonnen deeltijdopleiding. Maar waar ik was op 9 november 1989? Geen idee.

Wel weet ik nog hoe indrukwekkend ik het moment vond waarop Oost-Duitsers massaal naar de zwaar bewaakte betonnen Berlijnse muur liepen. Dronken van vreugde de muur beklommen. Dit symbool van onderdrukking met mokers te lijf gingen.

De muur die in 1961 gebouwd werd. De muur die zo’n naargeestig symbool was gedurende mijn hele jeugd. Geen moment hield ik als tiener voor mogelijk dat de scheiding tussen Oost- en West-Europa zou komen te vervallen. Dat we zonder grenscontrole vrij naar Tsjechië konden reizen. Tot ik vol ongeloof zag hoe de muur viel en Duitsland verenigd werd.

Mensen die nu moord en brand schreeuwen over de medisch apartheid en het tot paria verworden van de ongevaccineerden zouden zich eens moeten verdiepen in de verschrikkingen van de echte apartheid. Of de film ‘Das leben der anderen‘ moeten kijken. Misschien dat dan het kwartje eens valt dat de huidige coronamaatregelen zich totaal niet laten vergelijken met hoe het er in echte dictatoriale regimes aan toe gaat.

Drie kwartier durende documentaire van das zweite deutsche fernsehen (ZDF) over waarom de Berlijnse muur moest vallen.

Over de auteur

Michel ten Hoove

Gadgetsgek. Heeft notitieboekjes- en pennentik. Trots op zijn zoon. Na 31 jaar afgestudeerd aan opleiding journalistiek. Nieuwsjunk. Klantenservicemedewerker.

Door Michel ten Hoove
Michel ten Hoove Wie schrijft blijft