the guilty

t

Een getroebleerde rechercheur is tijdelijk op een zijspoor gezet. Hangende een rechtszaak over iets wat onder diensttijd heeft plaatsvond moet hij bureauwerk doen. Of in zijn geval aan de telefoon als centralist bij de meldcentrale van 911. Een saaie baan die zijn toch al niet te beste humeur niet bepaald ten goede komt. Tot dat ene telefoontje binnenkomt.

PSYCHOLOGISCHE THRILLER

Een vrouw (Emily Lighton gespeeld door Riley Keough) belt en zegt raadselachtige dingen. Ze noemt de centralist schatje. Eerst is rechercheur Joe Baylor (gespeeld door Jake Gyllenhaal) verbaasd. Doorvragend wint zijn instinct als rechercheur het. De vrouw is ontvoerd. Gyllenhaal zet alles op alles om te achterhalen waar de vrouw zich bevindt. Enerzijds het hoofd behoorlijk koel houdend en snel schakelend tussen andere politieafdelingen, een bevriende collega en de ontvoerde vrouw. Anderzijds amper de stress het hoofd kunnen biedend, zich krampachtig vastklampend aan zijn inhaler.

Ik had verwacht een redelijk oppervlakkige thriller te zullen zien. Met veel actie. Een echte rollercoaster. In plaats daarvan kreeg ik een hele andere film te zien. Een uitermate spannende psychologische thriller die gedragen wordt door die ene acteur. In de meldkamer zien we zegge en schrijve drie acteurs die collega-centralisten spelen. Kleine bijrolletjes. De andere hoofdrol van de ontvoerde vrouw wordt gespeeld door iemand die we geen moment in beeld zien. Wat dat betreft is in deze in coronatijd opgenomen film heel creatief omgegaan met de coronabeperkingen.

AANGENAAM VERRASSENDE FILM

Op een gegeven moment ben ik ronduit flabbergasted. Deze plottwist had ik totaal niet aan zien komen en moet iedereen die kijkt wel het gevoel geven dat hem of haar een behoorlijke spiegel voorgehouden wordt. Zijn we niet te snel geneigd onze conclusies te trekken? Ons handelen te laten bepalen door wat we denken dat er aan de hand zal zijn?

Hoe dan ook, dit was een uitermate aangenaam verrassende film die behoorlijk schuurt. Wie is er nu eigenlijk schuldig? Alleen om die reden al het kijken meer dan waard.

De officiële trailer van de film ‘The Guilty’.

Over de auteur

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder.

Door Michel ten Hoove