gastric bypass

g

Ik probeer te achterhalen wanneer ik mijn maag heb laten verkleinen. Scroll door de tijdlijn van mijn vriendin op Facebook maar vind niks terug. Het moet toch zeker zo’n vijf jaar geleden zijn. Ik hoopte destijds mijn gewicht van 152 kilo toen terug te dringen tot zo’n 100 kilo nu. Het is helaas anders gelopen.

Vlak voor mijn operatie was ik onder begeleiding van een diëtist zo’n 12 kilo afgevallen. Met 140 kilo vers aan de haak verdween ik de operatiekamer in. In de maanden daarna wist ik mijn gewicht terug te dringen tot een indrukwekkende 119 kilo. Was het mij dan toch gelukt om mijn leefpatroon ingrijpend en blijvend te wijzigen? Helaas niet.

SNAAIMOMENTEN

Natuurlijk ben ik er vooral zelf voor verantwoordelijk dat ik weer aanzienlijk dikker geworden ben. Toch heeft het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen er ook behoorlijk toe bijgedragen. Het vijf jaar durende montoringprogramma dat mij in de voorbereidende fase was toegezegd is er nooit van gekomen. De chirurg is ongetwijfeld ergens anders gaan werken, maar heeft nooit meer iets van zich laten horen.

De laatste keer dat ik mezelf woog is enkele weken geleden. 132 kilo gaf de weegschaal aan. Nog steeds aanmerkelijk lichter dan het zwaarst dat ik ooit gewogen heb. Helaas is de afgelopen jaren toch de lijn naar boven weer gestaag ingezet. Niet gek ook, want de zes eetmomenten per dag die ik mijzelf aan moest wennen heb ik alweer losgelaten. Door de vele snaaimomenten tussendoor kan ik wel minder per keer eten, maar krijg nog steeds veel calorieën binnen.

STAP VOOR STAP

De collega die tegenwoordig dagelijks tegenover mij zit is fanatiek met sport en gezond eten bezig. Hij kookt maaltjes boontjes, rijst, kip en speciale suikervrije kerriesaus en neemt die mee naar het werk. Daarnaast sport hij veel en fanatiek. Morgen maar eens aan hem vragen hoeveel precies. Gevolg: een fit en slank lijf.

Ik neem mijzelf regelmatig voor het roer drastisch om te gooien. Zinloos natuurlijk. Eerder beschreef ik op dit blogimmers dat gedragsverandering geleidelijk en stap voor stap hoort te gaan. Misschien maar gewoon maar eens beginnen met weer zes eetmomenten aan te gaan houden. Dat is een goed begin. Dan zie ik van daaruit wel wat ik verder nog kan doen.

Welke tips hebben jullie voor mij?

Over de auteur

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder.

Door Michel ten Hoove