door de bomen het bos niet meer zien

d

Alweer jaren geleden kocht ik een digitale spiegelreflexcamera. Nog steeds een prima toestel, maar ondertussen hebben de ontwikkelingen alles behalve stilgestaan. Dat bleek wel weer toen ik met mijn zoon onlangs naar de lancering van de Canon EOS R3 keek.

Wat is de Canon EOS R3 een beest van een camera. De resolutie is weliswaar lager dan de al op de markt verkrijgbare R5, maar kan daarentegen fotograferen met een snelheid van 30 frames per seconde. Ongekend snel. Ook spreekt de manier waarop je scherp kan stellen enorm tot de verbeelding. Gewoon door in de zoeker het onderwerp te kijken. Een techniek die Canon in de jaren ‘90 al eens geprobeerd schijnt te hebben. Met de toegenomen rekencapaciteit en snelheid van de hedendaagse chips is het nu wel mogelijk deze scherpsteltechniek succesvol toe te passen.

FULL FRAME

De prijs van de nieuwe Canon EOS R3 is helaas allesbehalve een vriendelijk consumentenprijsje. Voor het lieve bedrag van 6100 euro kan je heel veel andere leuke dingen kopen. Als je het bedrag überhaupt al op kunt hoesten. Nee, dan kostte mijn spiegelreflexcamera met zo’n 600 euro maar een fractie van wat voor de R3 gevraagd wordt.

Zelf ben ik erg gecharmeerd van de Canon RP. De eerste systeemcamera met full frame lens voor niet 5000 maar ‘slechts’ 1100 euro. Zijn grotere broer de Canon R kost zo’n 1800 euro. Bijkomend voordeel bij zowel de RP als de R is dat je met een speciale mount ook de lenzen van mijn huidige spiegelreflex kunt gebruiken.

REVIEWS OP YOUTUBE

Beperk je jezelf tot de range Canon camera’s dan valt kiezen nog mee. Neem je ook andere merken zoals Nikon en Sony mee in het vergelijkend warenonderzoek dan ga je door de bomen echt het bos niet meer zien. De keuzestress slaat dan pas echt goed toe.

Om ons goed te oriënteren bekijken we ook allerlei reviews op YouTube. Van Nederlandse winkelketens zoals Mediamarkt, KameraExpress en CameraNu tot en met Amerikaanse en Engelse reviews. Er tekent zich inmiddels een lichte voorkeur voor de Canon RP af.

Welke camera zou jij kiezen als je toe was aan een nieuwe?

Over de auteur

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder.

Door Michel ten Hoove