de verdeelde staten van amerika

d

Kijk ik niet op de goede momenten naar het nieuws, of hebben het NOS Journaal en RTL Nieuws geen correspondenten meer in de Verenigde Staten van Amerika? Tijdens Trumps presidentschap kon het niet vaak genoeg over Amerika gaan. Nu gaat het in mijn beleving nauwelijks nog over deze NAVO bondgenoot.

Toch gebeurt er van alles in dat land aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Dat blijkt wel door op Twitter de schrijvers Don Winslow en Stephen King te volgen. Beiden zijn ronduit activistisch in hun social media uitingen. Winslow maakt zelfs allerlei video’s waarin hij zich fel afzet tegen Facebook, racisme, (rechts)extremisme en ander onrecht. Iets wat je eerder bij een Scandinavische thrillerauteur zou verwachten, omdat die er om bekend staan hun maatschappijkritiek in hun boeken naar voren te brengen.

In die zin kan je beter een thrillerauteur zijn dan een journalist. Ik vind tenminste dat activisme en journalistiek niet echt goed bij elkaar passen. Of is dat een achterhaald idee? Kan je als journalist best wel je politieke kleur en voorkeur laten zien en horen? Staat dat de objectieve benadering van het nieuws niet in de weg?

Please remind your conservative Florida friends that, politics aside, Ron DeSantis is as dumb as a brick.— Stephen King (@StephenKing) October 1, 2021

Als je kijkt naar hoe de Republikeinen inmiddels bijna een jaar na de verkiezingen Biden op alle mogelijke manieren tegenwerken dan ontstaat er het beeld van een Verdeelde Staten van Amerika. Het gaat hard tegen hard. Waarbij aanhangers van Trump zich serieus uitspreken voor het afscheiden van een deel van de VS van de rest. Zelfs aangeven dat een gewapende strijd tegen de gevestigde orde gerechtvaardigd zou zijn. Je hoeft op social media schrijvers als Winslow en King maar te volgen om te zien hoe heftig de strijd is. Een strijd die zich in Nederland aan ons voorbij lijkt te gaan.

Hieronder een paar voorbeelden van de standpunten die Don Winslow inneemt:

Uit eigen onderzoek van Facebook blijkt Instagram slecht te zijn voor mentaal kwetsbare pubermeisjes. Don Winslow keert zich in deze video vervolgens tegen Facebook.

In deze video vergelijkt Winslow het aantal dodelijke slachtoffers door Covid-19 met het aantal doden dat de jarenlange oorlog in Vietnam kostte.

Een video waarin Winslow zich uitspreekt tegen de criminalisering van abortus zoals die in Texas plaatsvindt.

Over de auteur

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder.

Door Michel ten Hoove