data, data en nog eens data

d

Rond mijn dertiende raakte ik mijn eerste computer aan. Een ZX Spectrum. Een klein, zwart plat apparaatje met rubberen toetsjes. Het eerste betaalbare computertje voor thuis. Van meet af aan was ik helemaal verslingerd aan het apparaat. Zelfs toen ik er zelf nog niet eentje bezat.

Warenhuis Vroom en Dreesman had in Groningen op de begane grond een electronicahoekje. Daar stond ook een bedrijfsklare ZX Spectrum, aangesloten op een TV. Zo ging dat destijds. Er naast lag het boek ‘ZX Spectrum’ van Albert Sickler, waarin de lezer geleerd werd in Basic te programmeren. Urenlang bracht ik bij V & D door.

VEERTIG JAAR VERDER

Toen mijn oom een ZX Spectrum kocht en mij uitnodigde bij hem langs te komen heb ik er nog een schepje bovenop gedaan. Ik leende Sicklers boek bij de bibliotheek, maakte samenvattingen voor mezelf en oefende bij het warenhuis. Om vervolgens mijn oom van zijn stoel te blazen omdat ik al heel gevorderd bleek te zijn.

Inmiddels leven we bijna veertig jaar verder. Met computers werk ik nog elke dag. Interesse heb ik er altijd in gehouden. Leren programmeren daarin heb ik nooit doorgezet. Helaas. Had daar nu wel heel bedreven in willen zijn. Zeker nu meer dan ooit de maatschappij datagedreven gedreven is. 

DATAGEDREVEN ORGANISATIE

Big data en open source datasets leveren een schat aan informatie en mogelijkheden op. Daar kwam ik al achter toen ik in Hilversum stage liep en merkte hoe bij de KRO-NCRV met het programma Pointer ingezet werd op datajournalistiek. Als je als journalist kunt programmeren in bijvoorbeeld Python ben je spekkoper. Helaas is de achterstand die ik de afgelopen decennia heb opgelopen best groot.

Maar ook in mijn huidige werk is data belangrijker dan ooit. Het Kadaster wordt meer en meer een datagedreven organisatie. Via een website als publieke dienst op de kaart heb je toegang tot een flink aantal open datasets. De rijkdom van deze informatie volledig tot zijn recht laten komen betekent echter ook dat je beter wel kunt programmeren.

LASTIG, LASTIG, LASTIG

Dus oriënteer ik mij op de mogelijkheden. Welke opleidingen zijn reëel om naast een 32 urige baan te gaan doen? Een op zichzelf staande cursus programmeren in Python via bijvoorbeeld de LOI? Of toch een NCOI opleiding Big Data Analytics? Ik vind het lastig. Mede omdat ik me afvraag of ik genoeg basiskennis heb om op een goede manier te kunnen instromen. Om de opleiding succesvol af te kunnen ronden. Lastig, lastig, lastig.

Over de auteur

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder.

Voeg reactie toe