blogstrategie

b

“Wat voor blogstrategie volg jij eigenlijk?”, werd mij vandaag gevraagd. Ik moest bekennen eerlijk gezegd geen strategie te hebben. Behalve dan dat ik elke dag blog. De ene keer duurt dat tien minuten. Een volgende keer schrijf ik een doorwrocht artikel waar ik een uur mee bezig ben.

Elke dag bloggen doe ik met een reden. Ik wil mijn ‘schrijfspier’ oefenen. Dat lukt het beste als je er regelmatig voor gaat zitten. Zo nu en dan een keer bloggen is voor mijn gevoel niet consequent genoeg. Je publiek moet immers ergens op kunnen vertrouwen.

BLOGGEN VOOR MEZELF

Qua vaste lezersschare valt het op dit moment overigens wel mee. Dagelijks trekken nieuwe posts zo’n 20 kijkers. . Uiteindelijk oplopend tot zo’n 40 lezers. Dat is niet bepaald een groot publiek. Toch vind ik dat prima zo. 

Bloggen doe ik immers voor mezelf. Niet om mezelf in de kijker te spelen. Zolang er niet al teveel lezers zijn ervaar ik bovendien geen prestatiedruk. Kan ik lekker freewheelen en mijn vorm zien te vinden. Waarbij ik in eerste instantie van plan was me uitsluitend tot tekst te beperken. Eendachtig de manier waarop auteur Jan van Mersbergen zijn blog puur op tekst richt.

IN CONCEPT KLAARZETTEN

Om alleen tekst op mijn blog te publiceren had ik zelfs een speciaal WordPress thema gekocht. Het thema Typology. Een layout dat aangeprezen wordt als minimalistisch en puur op tekst gericht. Toch kan ik met enige regelmaat niet de verleiding weerstaan er een foto of ander beeldmateriaal (zoals een ingesloten tweet) aan toe te voegen.

Degene die mij vroeg welke blogstrategie ik volg vertelde mij zelf een lijstje met mogelijke onderwerpen bij te houden. Om vervolgens niet meer dan één blog per dag te publiceren, maar er wel meerdere in concept klaar te zetten. Ik vind dat een goede strategie. Heb dat zelf ook wel eens geprobeerd. Het is namelijk ideaal om een concepttekst klaar te hebben staan als het je even een dag aan tijd of inspiratie ontbreekt. Volgens mij heb ik deze strategie zelfs al een keer op de blog over bloggen www.blogtrommel.com voorbij zien komen. 

IN MIJN BLOTE KONT STAAN

De inspiratie om weer te gaan bloggen kreeg ik overigens van auteur Jan van Mersbergen. Op een gegeven moment ging ik gewoon dagelijks even kijken waar hij nu weer over geblogd had. De teksten van Van Mersbergen enthousiasmeerden mij dusdanig dat ik me ook opgaf voor zijn schrijfcurus. Een hele leuke ervaring om wekelijks op dinsdagavond zo’n drie uur met een groepje van zo’n acht enthousiastelingen te schrijven. Maar ook elkaars pennenvruchten te beluisteren en zelf te lezen.

Wat ik nog het meest lastige vind is waarover te schrijven. Maatschappelijke onderwerpen, film en televisie gaan me het makkelijkste af. Zodra ik wat persoonlijkere verhalen schrijf voelt het een beetje alsof ik in mijn blote kont sta. Het voelt kwetsbaar. Ik wil ook niet dat dit blog een hoog lief dagboek gehalte krijgt. Toch spreken mij de persoonlijke verhalen van sommige bloggers wel aan. Misschien moet ik toch wat meer die schroom opzij zetten.

Over de auteur

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder.

Voeg reactie toe