Michel ten Hoove Wie schrijft blijft

Saxofoonles

Vanavond met mijn zoon kletsend vraagt hij mij ineens naar de saxofoon die ik heb. Of ik weet waar de saxofoon is. Dat weet ik. In een hoekje van onze werk- en studeerkamer. Ik bedenk me geen moment, loop naar boven en kom niet veel later met de koffer naar beneden.

Het is een hele aparte ervaring dit prachtige instrument weer uit de koffer te pakken. Hem weer in elkaar te zetten. Eerst de hals op het instrument. Daarna het rietje van het mondstuk afhalen, ‘m bevochtigen en weer terugplaatsen. Met een droog rietje valt immers niet te spelen. Daarna zet ik het mondstuk op de hals, pak de draagriem en maak die vast aan de saxofoon. Het voelt vertrouwt. Ik kan me amper voorstellen dat het al weer 33 jaar geleden is dat ik saxofoonles had.

Wachtlijst

Anderhalf jaar lang heb ik ongeveer les gehad. Het moet ongeveer tussen 1986 en 1989 zijn geweest. Waarom saxofoon? Geen idee. Volgens mij was Candy Dulfer toen erg poplair. Alhoewel… Kijkend op Spotify zie ik dat de eerste albums van Candy Dulfer uit 1990 zijn. Nou ja, hoe dan ook ik was toen helemaal gegrepen door het instrument, nam muziekles en ging iedere week naar de Stedelijke Muziekschool in de Sint Jansstraat in Groningen. Had er plezier in. Maakte ook best vorderingen.

Een verhuizing naar Almelo doorbrak alles. Kreeg zelfs nog een aanbevelingsbrief mee omdat ik dan sneller aan de beurt zou zijn bij de Almelose muziekschool. Helaas bleek die telefonische gedane belofte niets waard. Ik kwam gewoon op de wachtlijst te staan. Heb nog wel even les gehad bij een particulier docent maar ben uiteindelijk toch gestopt. Jaren later – zo rond mijn 35ste – heb ik opnieuw een proefles genomen bij een docent in Zwolle. Het was leuk. Toch bleef het erbij.

Proefles

Qua muziekles is het dus ongeveer net zo gegaan als met mijn studie journalistiek. Paar keer begonnen en weer gestopt. Het grote verschil met journalistiek is echter dat ik dat alsnog heb afgemaakt.

Met saxofoonles gaat het natuurlijk niet om een opleiding die je afmaakt. Dat is een studie die je tot in lengte van dagen kan volhouden. Misschien begin ik wel weer. Heb me in ieder geval vanavond weer voor een proefles opgegeven. Misschien blijft het nu niet bij die ene proefles en ga ik gewoon weer ouderwets elke week naar muziekles.

P.S. Mijn zoon en ik hebben allebei een paar noten gespeeld. Het was een bijzondere ervaring.

Over de auteur

Michel ten Hoove

Gadgetsgek. Heeft notitieboekjes- en pennentik. Trots op zijn zoon. Na 31 jaar afgestudeerd aan opleiding journalistiek. Nieuwsjunk. Klantenservicemedewerker.

Door Michel ten Hoove
Michel ten Hoove Wie schrijft blijft