Michel ten Hoove Wie schrijft blijft

Dog Day Afternoon

D

In de zomer van 1972 plegen Sonny Wortzik (Al Pacino) en Sal (Cazale) een lokale bank in de New Yorkse wijk Brooklyn. Uitlopend op een gijzeling en een nationaal mediaspektakel als blijkt dat Wortzik met de buit een geslachtsverandering voor zijn minnaar (Sarandon) wil betalen. Regisseur Sidney Lumet maakte hier in 1975 de film ‘Dog Day Afternoon’ over. Vandaag is het exact 46 jaar geleden dat deze film in premiere ging in de bioscopen.

Volgens VPRO Cinema is deze film eentje met ‘Geniale, met een Oscar bekroonde, dialogen van scenarist Frank Pierson die de munitie leveren voor Pacino’s verbale spervuur.” Het publiek dat de website IMDB bezoekt geeft deze rolprent een 8,0, De critici komen zelfs uit op een 8,6.

Eigenzinnige films

Ik herinner mij deze film als de dag van gisteren. Ook al is het zeker enkele decennia gelezen dat ik ‘m voor het laatst zag. Een film uit het midden van de jaren zeventig. Een film uit hetzelfde verschijningsjaar als Steven Spielbergs ‘Jaws’. De Gouden Eeuw van Hollywood.

Een Gouden Eeuw waarin de macht de grote filmstudio’s gebroken werd en een nieuwe generatie toonaangevende regisseurs de kans kreeg eigenzinnige films te produceren zoals Easy Rider, Midnight Cowboy, Taxi Driver en Dog Day Afternoon. Regisseurs als George Lucas, Brian de Palma, Steven Spielberg, Francis Ford Coppola en Martin Scorsese.

Voor de liefhebbers van oudere films zoals Dog Day Afternoon is er goed nieuws. Op de dag waarop de film 46 jaar geleden in premiere ging kun je hem voor 3,99 huren bij Amazones Prime Video.

Over de auteur

Michel ten Hoove

Gadgetsgek. Heeft notitieboekjes- en pennentik. Trots op zijn zoon. Na 31 jaar afgestudeerd aan opleiding journalistiek. Nieuwsjunk. Klantenservicemedewerker.

Reageer

Door Michel ten Hoove
Michel ten Hoove Wie schrijft blijft