Michel ten Hoove Wie schrijft blijft

Prinsjesdag

P

Elke dinsdag ben ik vrij. Alle gelegenheid dus om naar de Troonrede te kijken. Toch heb ik ‘m dit jaar overgeslagen. Nu het Journaal kijkend heb ik niet echt het idee veel gemist te hebben. Het demissionaire kabinet kan immers geen baanbrekende plannen bekendmaken.

Nee, in plaats van voor de buis naar de toespraak van de koning te luisteren zit ik met een ex-collega op het terras van ‘Brownies & Downies‘ Het weer is heerlijk. Ondanks dat morgen de herfst officieel begint is het vandaag nog heerlijk terrasweer. Een soort indian summer dag. Het is ook verrassend druk op de terrassen en in de Zwolse Diezerstraat. Alsof het vakantietijd is.

uitermate gemotiveerd

Brownies & Downies is een lunchroom waar mensen met een verstandelijke beperking. Zij krijgen de kans om hier in de horeca te werken. In 2010 opent de eerste vestiging in Veghel. In 2012 wordt de eerste franchiselocatie in Asten geopend. Om in 2014 uit te groeien tot een keten met tien vestigingen.

Het soepje dat ik bestel smaakt prima. Ook de club sandwich die mijn tafelgenoot geserveerd krijgt ziet er hartstikke goed uit. Aan de bediening kan menig horecazaak een puntje zuigen. In alles komen de bedienden uitermate gemotiveerd over.

maatschappelijk verantwoord ondernemen

Officieel hebben deze mannen en vrouwen een afstand tot de arbeidsmarkt. Eerlijk gezegd erger ik me aan deze omschrijving. Hoezo afstand tot de arbeidsmarkt. In de prestatiegedreven maatschappij waarin we leven is het voor menigeen lastig meekomen. Daar hoef je echt geen verstandelijke beperking voor te hebben. Toch word er maar al te snel gezegd dat je niet goed bemiddelbaar bent als je te jong, te oud, te dik, te dun, te dom of te slim bent. Waarom?

Juist nu er zo ontzettend veel vacatures zijn zouden werkgevers minder op productie en efficiëncy gericht moeten zijn en meer op hun maatschappelijke taak. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is meer dan een deel van je omzet besteden aan goede doelen en dat als marketinginstrument uitdragen. Nee, beter zouden bedrijven er aan doen iedereen een kans te geven.

Wat dat betreft heeft de moeilijk bemiddelbare werknemer geen afstand tot de arbeidsmarkt, maar heeft de arbeidsmarkt een kloof afstand tot een groot aantal werknemers. Werknemers die niet die bijdrage mogen leveren die ze kunnen leveren.

Over de auteur

Michel ten Hoove

Gadgetsgek. Heeft notitieboekjes- en pennentik. Trots op zijn zoon. Na 31 jaar afgestudeerd aan opleiding journalistiek. Nieuwsjunk. Klantenservicemedewerker.

Reageer

Door Michel ten Hoove
Michel ten Hoove Wie schrijft blijft