Michel ten Hoove Wie schrijft blijft

Machteloos

M

Terwijl ik voor een vriend aan zijn website knutsel kijk ik met één oog naar de 2Doc documentaire ‘Alleen tegen de staat‘, waarin vijf moeders vertellen wat het toeslagenschandaal met hun doet. Ik ken de verhalen van de columns, tweets en nieuwsberichten die RTL journalist Pieter Klein er over schrijft. Maar toch…..

Ieder woord dat ik schrijf geeft onvoldoende uitdrukking aan wat het bij me oproept. Boosheid. Plaatsvervangende schaamte. Ongeloof. Het is er allemaal. Hoe hebben deze vrouwen zich al die jaren staande kunnen houden? Terwijl de overheid die hen zou moeten beschermen zich zo schaamteloos tegen hen keert.

Vertrouwen

Keer op keer leveren ze – al dan niet aangetekend – bewijsstukken in. Het wordt gewoon genegeerd. In plaats daarvan komt er een besluit dat duizenden euro’s moet worden terugbetaald Hoe dan? Tot overmaat van ramp keren personen en instanties zich tegen deze moeders. Worden kinderen uit huis geplaatst. Mogen ze zelfs geen contact meer met hun moeder hebben. Het voor deze moeders gegraven gat wordt dieper en dieper.

Ook vandaag wordt bekend dat de Nederlanders de politiek minder vertrouwen dan ooit. Ik begrijp dat wel. Sinds jaar en dag ben ik bovenmatig in politiek geïnteresseerd. Ondanks dat merk ik dat zelfs ik steeds cynischer word over de politici en bestuurders van nu. Nederland wordt gerund alsof het een bedrijf is. Niet een land met burgers met grondrechten, maar een bedrijf met klanten en klanttevredenheidsonderzoeken. Als bij mij de desinteresse en het cynimse al toeslaat hoe moet dat dan zijn voor iemand die nauwelijks in de politiek geïnteresseerd is.

stem laten horen

Mijn zoon mocht met de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 zijn stem niet laten horen. Op 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Bijna een jaar na de verkiezingen die tot nog steeds geen kabinet hebben opgeleverd. Dan mag mijn zoon wel stemmen. Ik hoop dat hij zijn stem laten horen. Dat is harder nodig dan ooit.

In DocTalks vertelt regisseur Stijn Bouma over de keuzes die hij maakte tijdens het maken van zijn documentaire ‘Alleen tegen de staat’.

Over de auteur

Michel ten Hoove

Gadgetsgek. Heeft notitieboekjes- en pennentik. Trots op zijn zoon. Na 31 jaar afgestudeerd aan opleiding journalistiek. Nieuwsjunk. Klantenservicemedewerker.

Reageer

Door Michel ten Hoove
Michel ten Hoove Wie schrijft blijft