Michel ten Hoove Wie schrijft blijft

Websites bouwen

W

Het kan verkeren. Binnen één week word ik door twee verschillende mensen benaderd met vragen omtrent het bouwen van een website. Websites bouwen op basis van WordPress doe ik al jarenlang. Nooit kwam ik op het idee dat voor anderen te gaan doen.

Toch merk ik dat ik het heel leuk vind om een oplossing te bedenken voor het dilemma waar de vragenstellers mee geconfronteerd worden. De één wil een hele simpele onepage website waarop hij zijn diensten kan aanbieden. De ander zou graag een donatieknop op zijn website willen zetten.

alle vrijheid

WordPress biedt de mogelijkheid een gratis site de ether in te slingeren via wordpress.com. Als je geen verstand van websites bouwen hebt is dat zeker de moeite waard. Bovendien staat je site binnen een paar minuten online. Nadeel is alleen dat je een hele lelijke domeinnaam krijgt én heel beperkt bent in het personaliseren. Echt naar hartelust tweaken lukt niet.

Nee, doe mij maar de self-hosted versie via wordpress.org. Waarbij je het WordPress programma downloadt, serverruimte huurt bij een host en het programma zelf met Filezilla via FTP uploadt. Voordeel van deze methode is dat je alle vrijheid hebt in het kiezen van je domeinnaam én echt ieder detail kan maken zoals jij dat wil. Het enige wat je nog meer vrijheid geeft is als je zelf in PHP kunt programmeren. Dat gaat me dan net weer iets te ver.

Knutselen aan de vorm

Nadat ik eerst mijn site bij Strato en daarna Mijn Domein had ondergebracht ben ik sinds kort overgestapt naar TransIP. Net als bij Mijn Domein kun je bij TransIP je WordPress met één druk op de knop door hen laten installeren. Zodat je wel een self-hosted site hebt, maar die niet zelf hoeft te uploaden via Filezilla. Gemak dient de mens. Tot nu toe bevalt TransIP mij beter. Ik kreeg bij Mijn Domein de beveiliging maar niet goed ingeregeld.

In het knutselen aan mijn eigen website was er één ding waar ik steeds op stuk dreigde te lopen. Ik bleef maar knutselen aan de vorm, waardoor ik er niet toe kwam aan de inhoud te werken. Was voortdurend aan het wikken en wegen hoe mijn blog er uit moest zien en welke functies hij moest hebben. Sinds ik kortgeleden opnieuw begonnen ben met bloggen is dat voorbij. Ik heb gekozen voor het bij Themeforest gekochte WordPress-theme Typology en blog gewoon iedere dag. De ene dag een doorwrocht artikel. De andere keer een kattebelletje. Tot nu toe bevalt me dat prima.

Wisdom of the crowd

Ondertussen ben ik aan het bedenken hoe ik de vragen van de twee mensen die mij benaderden moet beantwoorden. Met de site van en ander als voorbeeld knutsel ik aan een hele nieuwe website voor de één. Terwijl ik voor de ander op zoek ben naar de beste donatie-plugin voor zijn WordPress website. Eens kijken of mijn Twitter oproep nog interessante tips oplevert. The wisdom of the crowd moet je immers niet onderschatten.

Over de auteur

Michel ten Hoove

Gadgetsgek. Heeft notitieboekjes- en pennentik. Trots op zijn zoon. Na 31 jaar afgestudeerd aan opleiding journalistiek. Nieuwsjunk. Klantenservicemedewerker.

Reageer

Door Michel ten Hoove
Michel ten Hoove Wie schrijft blijft