Michel ten Hoove Wie schrijft blijft

Rebecka Martinsson

Nog net niet bingewatchend de afgelopen weken twee seizoenen van de Zweedse serie Rebecka Martinsson gezien. Een serie waarbij ik me afvraag wie de hoofrol speelt. De advocate waaraan de serie haar naam dankt of het waanzinnig mooie landschap.

Zestien jaar lang woont en werkt advocate Rebecka Martinsson in het grootstedelijke Stockholm als ze aan het begin van het seizoen één terugkeert naar haar geboortestreek; het Zweedse Lapland. Een vriendin is overleden. Reden genoeg om weer naar het meest noordelijk gelegen Zweedse plaatsje Kiruna af te reizen.

Afrekenen met het verleden

Martinsson heeft een traumatische jeugd. Op zeer jonge leeftijd suïcideert haar moeder zich. Omdat haar alcoholistische vader niet voor zichzelf en zijn dochter kan zorgen gaat Rebecka rond haar twaalfde bij haar oma wonen. Haar vader verongelukt uiteindelijk. Dit leidt er toe dat Rebecka vlucht in haar werk en een succesvol advocaat wordt. Ze krijgt aan het begin van het eerste seizoen zelfs het partnerschap van het advocatenkantoor waar ze werkt aangeboden.

Terug in haar geboortestreek raakt Martinsson ze al snel betrokken bij een politieonderzoek. Ze wordt officier van justitie. Terug is in Kiruna begint voor Martinsson alsnog het afrekenen met haar verleden. Voordurend is er twijfel. Martinsson heeft bindingsangst. Gaat ze terug naar Stockholm om zich te storten op de advocatuur? Of blijft ze als officier van justitie in Kiruna. Ook de keuze tussen haar collega Mads in Stockholm of de politiehondenbegeleider in Kiruna lijkt voor Martinsson een onmogelijke opgave.

Girl next door

Kiruna is een plaatsje dat amper 22.000 inwoners telt. Gelegen naast een rond 1900 gestichte en nog altijd actieve ijzerertsmijn. Volgens de toeristenwebsites bij uitstek geschikt voor de outdoorsportieveling. Het werkelijk adembenemende natuurgebied dat een kwart van Zweden beslaat strekt zich uit van Noord-Zweden tot Noorwegen, Finland en Rusland. Het landschap is tegelijk prachtig en dreigend. Een sfeer die treffend wordt weergegeven. Bovendien is het prachtig om te zien hoe alle seizoenen in de afleveringen voorbijkomen. Van dagen waarop het om elf uur ‘s-avonds nog klaarlicht is tot dagen waarop de nachteen etmaal lang lijkt te duren.

Meest opvallende is de wisseling van de hoofdpersoon. In seizoen één wordt Martinsson nog gespeeld door actrice Ida Engvoll terwijl in seizoen twee Sascha Zacharias de rol van Martinsson speelt. Simpelweg omdat er maar liefst drie jaar tussen beide seizoenen zit. Engvoll had al weer nieuwe acteerklussen in haar agenda staan.

Ik kijk de serie in een afwijkende volgorde. Op NPO Start staat alleen seizoen twee. Na de eerste twee van vier afleveringen gezien te hebben ontdek ik dat Rebecka Martinsson ook op Netflix te vinden is. Nu beide seizoenen. Dus begin ik alsnog aan seizoen één, om vervolgens daarna de tweede helft van seizoen twee te bekijken.

Het Hoge Noorden

Persoonlijk overtuigt Engvoll mij meer. Zij weet beter een succesvolle grootstedelijke advocate neer te zetten, terwijl Zacharias meer the girl next door is. Ook met betrekking tot het trauma en de daardoor opgelopen beschadigingen overtuigt Engvoll mij meer. Als ik echter seizoen twee weer oppak valt het mij uiteindelijk ook wel weer mee Zacharias te zien spelen.

Al met al heb ik genoten van deze serie waarbij ik me vooral door de ijzersterke acteerprestaties van de hele cast helemaal liet meeslepen in het leven in het echte hoge Noorden. Als Groninger ben ik gewend dat de rest van Nederland Groningen als het Hoge Noorden ziet. Mensen die dat zeggen kennen het Hoge Noorden van Zweden nog niet. Dat is pas echt ver weg.

Over de auteur

Michel ten Hoove

Gadgetsgek. Heeft notitieboekjes- en pennentik. Trots op zijn zoon. Na 31 jaar afgestudeerd aan opleiding journalistiek. Nieuwsjunk. Klantenservicemedewerker.

Door Michel ten Hoove
Michel ten Hoove Wie schrijft blijft