Michel ten Hoove Wie schrijft blijft

Wereld Suïcide Preventie Dag

Vandaag is het wereldsuïcidepreventiedag. Een dag waarop wereldwijd aandacht besteed wordt aan suïcide en het taboe rondom dit beladen onderwerp.

Toen ik in 2019 een onderwerp moest bedenken om op af te studeren aan de opleiding journalistiek moest ik direct aan dit thema denken. Met als resultaat onderstaande podcast als eindexamenproductie.

Professionele afstand

Wat ik niet verwacht had was dat het zoveel moeite zou kosten de gewenste professionele afstand tot het onderwerp te bewaren. Mijn eigen ervaring met suïcide is tweeledig. Enerzijds heb ik als naaste meegemaakt hoe mijn moeder meerdere keren geprobeerd heeft een einde aan haar leven te maken. Anderzijds heb ik zelf in een zware periode in mijn leven met zelfmoordgedachten rondgelopen.

De buitenwacht

Ik wist wat het was als een naaste een zelfmoordpoging deed. Hoe was het dan mogelijk dat ik op een gegeven moment zelf met zelfmoordgedachten rondliep? Ik begreep daar niets van.

Nooit eerder heb ik tegenover de buitenwacht uitgesproken dat ik zelf zo diep gezeten heb. Daarvoor is het taboe te groot. Wel wist ik de moed op te brengen tegenover mijn meest dierbaren uit te spreken hoe zwaar ik het had. Gelukkig maar. Hoewel het gezegde luid dat spreken zilver is en zwijgen goud is één ding zeker; praten over zelfmoordgedachten werkt preventief.

Mijn afstudeerproductie

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113

Over de auteur

Michel ten Hoove

Gadgetsgek. Heeft notitieboekjes- en pennentik. Trots op zijn zoon. Na 31 jaar afgestudeerd aan opleiding journalistiek. Nieuwsjunk. Klantenservicemedewerker.

Door Michel ten Hoove
Michel ten Hoove Wie schrijft blijft