Michel ten Hoove Wie schrijft blijft

Ronaldo

In 2015 verschijnt er een documentaire over de voetballende wereldster Christiano Ronaldo. Sinds 1 april van dit jaar is die te zien op Netflix. Tijd dus om er zelf eens goed voor te gaan zitten. Volgens IMDB is het nog nooit eerder vertoond dat een cameraploeg 14 maanden lang toegang tot de inner circle van zo’n wereldster krijgt. Wat zou leiden tot een ontroerende en fascinerende documentaire.

De verwachtingen zijn hoog gespannen als ik er eens goed voor ga zitten om de 1 uur en 42 minuten durende productie te ondergaan. Helaas worden de verwachtingen niet ingelost. Ik houd er zelfs een beetje een katerig gevoel aan over.

De loftrompet steken

Mooi zijn de beelden van een zorgzame Ronaldo die liefdevol en geduldig veel tijd en energie in de opvoeding van zijn zoon steekt. Het geeft Ronaldo een menselijk gezicht. Zelf heeft de sterspeler nooit echt een band met zijn vader opgebouwd. Dit omdat zijn vader als alcoholist elke dag dronken was. Een echt gesprek met diepgang voeren was daardoor niet mogelijk. Best begrijpelijk dat Ronaldo zelf het vaderschap zo serieus neemt.

De inner circle die in de film voorbijkomt zijn onder andere zijn broer, zijn moeder en zijn zaakwaarnemer. De zaakwaarnemer zien we vooral heel veel lopen en bellen. Ronduit ongemakkelijk wordt de scene waarbij tijdens een feestje voor zijn broer deze zaakwaarnemer de loftrompet steekt over Ronaldo. Ongeveer halverwege betrap ik mezelf erop tegen de tv te zeggen dat het zo wel weer genoeg is.

Graag alleen

Ronaldo’s moeder zien we vooral gespannen te zijn over de wedstrijden die haar zoon moet spelen. Tussen neus en lippen verteld ze dat Ronaldo ongewenst was en dat ze abortus overwoog. Met de kennis van nu is ze dolblij dat niet gedaan te hebben omdat iedereen zoveel aan haar zoon te danken heeft.De broer van Ronaldo heeft samen met hun vader in de bouw gewerkt. Ook hij was verslaafd aan alcohol. Gelukkig wist hij het tij te keren, kickte af en bleef van de drank af. Ronaldo heeft zijn broer eigenaar van zijn eigen museum gemaakt.

Het meest onthullend is misschien nog wel dat Ronaldo graag alleen is. Geleefd als hij als publieke figuur dag in dag uit wordt trekt hij zich graag terug in zijn huis. Om vooral op een uiterst gedisciplineerde manier te werken aan zijn conditie. Waarbij de scene waarop hij zijn kleine zoontje op zijn rug draagt terwijl hij push ups doet verreweg de mooiste scene is. Hier wordt immers prachtig de brug geslagen tussen de zorgzame vader en de monomane uiterst gedisciplineerde sporter.

Over de auteur

Michel ten Hoove

Gadgetsgek. Heeft notitieboekjes- en pennentik. Trots op zijn zoon. Na 31 jaar afgestudeerd aan opleiding journalistiek. Nieuwsjunk. Klantenservicemedewerker.

Door Michel ten Hoove
Michel ten Hoove Wie schrijft blijft