gewichtigdoenerij

g

Wat heb ik al lang niet meer geblogd. Sommige periodes lijkt er geen einde aan de inspiratie te komen. Andere momenten is de bron opgedroogd. Langzaam begin ik het gevoel te krijgen dat dit ritme van af en aan veel én helemaal niets posten wel zal blijven.

Zoals ik kortgeleden nog een vast thema had rondom het zoeken naar werk, moet ik er het komende jaar misschien het thema afvallen als regelmatig terugkerende rubriek aan toevoegen. Monomaan ben ik nu heel erg bezig met het terugbrengen van mijn zwaarlijvige lichaam tot gezondere proporties. Waarom? Omdat het tussen mijn oren steeds beter zit en die psychische balans en weerbaarheid nodig was om er eindelijk eens serieus werk van te gaan maken.

picsay-1382139235

Extreme dieetmethoden
Al heel lang erger ik me aan mijn gewicht en het totale onvermogen daar verandering in aan te brengen. Steeds extremer werd mijn gebrek aan beweging. Steeds meer leidde frustaties over de meest uiteenlopende dingen tot vreetbuien. Toen ik ontdekte dat ik tijdens mijn zeven maanden werkloosheid mijn tot dan toe vaststaande bovengrens van 134 kilo met bijna 4 kilo had weten te verleggen was voor mij de maat vol. Hier moest iets aan gebeuren.

Ik heb alleen een hekel aan het woord dieet. Omdat dat d-woord me doet denken aan mensen die de meest exotische of extreme methoden hanteren (van sherrydieet tot Moerman en Modifast) om in te korte tijd teveel af te vallen. Om vervolgens weer tot het oude, foute gedrag  terug te vallen. Dat wil ik niet.

Dus zeg ik nadrukkelijk NIET op dieet te zijn. Ik eet- en drink bewuster. Door dagelijks in het fantastische calorieëntelappje My Fitnesspal bij te houden wat ik eet en hoeveel ik van alles eet. Van drinken wordt gezegd dat je vooral met mate dient te genieten, maar eigenlijk geldt dat ook gewoon voor ons dagelijkse eetpatroon.

picsay-1382139544

Heel tevreden en blij
Dit leidt ertoe dat ik nu zelfs het gewicht van een boterham voor en na deze te besmeren met boter afweeg. Zodat ik zo nauwkeurig mogelijk mijn calorieinname kan vastleggen. Zo kan het ook gebeuren dat ik een slenterwandelingetje van 800 meter naar de supermarkt toch vastleg via Runtastic. Omdat calorieën verbranden met lichaamsbeweging weer van invloed zijn op wat ik aan calorieën mag binnenkrijgen.

Gevolg is dat ik sinds 7 0ktober 1,9 kilo per week ben kwijtgeraakt en mijn startgewicht van 137,8 kilo heb weten terug te brengen tot 134,8 kilo. Iets waar ik heel tevreden en blij over ben. Iets wat me ook motiveert om op dezelfde manier door te gaan.

Zestig dagen na 7 oktober wil ik 120 kilo wegen. Lukt dat niet dan is er nog geen man overboord. Kiezen voor twee maanden was puur natte vingerwerk omdat ik juist op een hele mooie, geleidelijke manier wil afvallen. Een gezonde manier waarbij ik mij op de lange termijn richt en waarbij mijn dieet geen crashdieet is maar een definitief proberen te doorbreken van een ongezond eet- en beweegpatroon in een blijvend gezonde eet- en leefstijl.

NB: De support van mensen die mijn berichtjes op Facebook en Twitter lezen is hartverwarmend en erg motiverend. Toch besef ik eens te meer dat de motivatie vooral van binnen moet komen. Vanuit mezelf. Ik moet het willen. Ik alleen. Niemand anders. 

Over de auteur

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder.

Door Michel ten Hoove