stilstand

s

Ik weet het. Mijn poging in een jaar tijd 43 kilo af te vallen moet geen obsessie worden. Ik had ook het idee dat ik hier op een hele gezonde, weloverwogen en realistische manier mee omging. Gewoon wat meer bewegen én beter letten op wat ik eet. Toch zit ik nu even in een dipje.

Eigenlijk vind ik het  flauwekul om mezelf elke dag te wegen. Toch doe ik dat. Waarom? Om een mooiere grafiek te krijgen op de Android-app waarmee ik het verloop van mijn gewichtsverlies bijhoud.

Na een vliegende start – waarbij ik in ongeveer twee weken van 137,8 kilo naar 134,8 kilo ging – heb ik tussen 13 en 27 oktober zoveel kleine schommelingen in mijn gewicht zien plaatsvinden dat je kunt zeggen dat het tot stilstand is gekomen. Ik weeg 135,5 kilo en blijf 135,5 kilo.

Tot nu toe deed ik het afvallen op basis van gezond verstand. Ik hield mijn calorieinname bij op My Fitnesspall en liep of fietste dagelijks minimaal een half uur.

Dat bewegen is ook weer zo iets waarbij ik met mijn grenzen geconfronteerd wordt. De hele tijd verliep het vlekkeloos. Het beetje spierpijn dat ik bij mijn schenen en kuiten kreeg was net zo snel weer weg als dat het gekomen was.

Mijn spiercorset (rug- en buikspieren) is al sinds jaar en dag zo zwak dat ik niet langere tijd kan staan zonder last van mijn onderrug te krijgen. Naar de zaterdagse voetbalwedstrijd van mijn zoon kijken is dan ook niet bepaald een feestje als er geen mogelijkheid is om in een dug out of op de tribune te zitten.

Zelfs die rugpijn leek na een week intensiever te hebben bewogen minder te zijn. Tot we nu zo’n drie weken verder zijn en ik al drie dagen pijn in mijn onderrug heb.

Tot overmaat van ramp heb ik de laatste drie dagen ook weer vreetbuien gehad. Weliswaar minder erg dan voor ik deze uitdaging van mijzelf aannam, maar toch waren het vreetbuitjes.

Ik wil dit graag alleen kunnen, maar heb blijkbaar wel hulp nodig. Van een diëtist, een personal trainer en een psycholoog. Want als ik iets gemerkt heb dan is het wel dat het tussen je oren goed moet zitten om hier überhaupt aan te kunnen beginnen.

Of zal ik me met mijn BMI van 40 toch maar opgeven voor Obese?

Over de auteur

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder.

Door Michel ten Hoove