Waarom maakt niemand zich kwaad om het met voeten treden van grondrechten?

W

Privacy is een groot goed. Een goed dat met hand en tand verdedigt dient te worden tegen steeds verdere afbreuk daarvan door overheden. Allemaal onder het mom van de bestrijding van het terrorisme.

Maar al te vaak hoor ik mensen voor de zoveelste keer zeggen dat het hen niets uitmaakt of er overal camera’s hangen. Maar al te vaak tonen mensen zich volstrekt onverschillig als het gaat om privacykwesties. “Ze mogen alles van me weten, ik heb toch niets te verbergen”, is dan het veel gehoorde argument. Een groter flauwekul argument bestaat er niet.

Het gaat er niet om of jij wel te vertrouwen bent en geen bedreiging vormt. Of de overheid daarom wél alles van je zou mogen weten. Het gaat om rechten en plichten over en weer. Om het feit dat wij burgers bepaalde vrijheden aan de door diezelfde burgers in het leven geroepen overheid hebben afgestaan, om vervolgens door de overheid beschermt te worden.

Ik ben benieuwd wat degene die roept dat alles over hem of haar bekend mag zijn zegt als gevraagd wordt een camera in zijn slaapkamer en toilet op te hangen.  Omdat het in de strijd tegen ‘het’ terrorisme toch wel heel belangrijk is dat we overal en altijd kunnen zien wat hij doet. Dat hij zich daardoor nooit meer onbespied waant en geen normaal seksleven meer kan hebben is dan maar niet anders. De inlevering van zijn privacy dient immers het hogere doel: het algemeen belang.

Valt het op dat ik me kwaad kan maken over zoveel onbenul als het gaat om het onverschillig doen over essentiële en onvervreemdbare grondrechten? Mooi, dat is ook precies de bedoeling. Ik begrijp namelijk gewoonweg niet dat de burgers van een democratie zo hun essentiële rechten kunnen verkwanselen zonder ook maar op enig moment daartegen in opstand te komen.

Terwijl wettelijk nog is vastgelegd dat het recht op briefgeheim geldt blijkt de Amerikaanse National Security Agency (NSA) alle electronische post van burgers te kunnen lezen. Hoe versleuteld dit ook opgeslagen en verstuurd wordt. Een kleine groep mensen windt zich hierover op. Zoals Bits of Freedom en en het in het oog springende (fetish)model Ancilla Tilia die zich tot een regelrechte burgerrechtenactiviste heeft ontwikkeld. Maar de goegemeente zal het allemaal worst zijn. Die leeft zijn leven alsof er ergere dingen gebeuren. Wie dan leeft, wie dan zorgt.

Laatst zag ik iemand met zijn hand de pinautomaat afschermen zodat potentiële skimmers de pincode niet konden aflezen. Blijkbaar vinden mensen het toch nog belangrijk iets aan privacy te bewaren en mag iedereen alles van ze weten behalve hun pincode.

NB: Diezelfde persoon had een Bonuskaart en stond daarmee toe dat Albert Heijn zéér waardevolle marketinginformatie gratis kan verzamelen. Tot op het meest absurde detailniveau is bij de grootgrutter precies bekend wat deze klant koopt en consumeert.

Over de auteur

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder.

Door Michel ten Hoove