willen is kunnen

w

Als ik iets leuk vind aan de Friesland Bank reclame dan is het wel de tagline ‘Willen is kunnen’. Niets is immers zo vervelend dan je tegen te laten houden door allerlei angsten en onzekerheden. Nee, als je iets wil dan kan je het vaak ook. Gewoon doorzetten.

Proefopname
Zo heb ik eind jaren negentig de stoute schoenen aangetrokken en een opname van een door mij gemaakte uitzending bij de lokale omroep naar de regionale omroep gestuurd. Gevolg was dat ik uitgenodigd werd voor het maken van een proefopname. Niet veel later gevolgd door het als freelancer meewerken aan een wekelijks radioprogramma over de kloof tussen burger en politiek.

Montageruimte
De opleiding journalistiek die ik ooit begonnen was had ik bij lange na niet afgemaakt. Toch liet ik het er niet bij zitten. Bandjes met 20 minuten durende ruwe opnames bracht ik in de montageruimte terug tot items van zo’n vijf minuten. Om ze vervolgens aan een goede vriend en afgestudeerd journalist te laten horen. Opdat ik met zijn feedback mijn vaardigheden verder kon aanscherpen. Wat dat betreft is niet zo zeer het volbrengen van een opleiding van belang als wel de inzet en houding die je tentoonspreidt.

Gezonde basis
Nu ik een voet tussen de deur had bij de regionale omroep hoefde ik alleen maar mijn freelancewerkzaamheden verder uit te bouwen. Met minstens drie opdrachtgevers zou ik een gezonde basis hebben om verder op voort te bouwen. Helaas sloegen angst en onzekerheid toe. In plaats van me onvermoeibaar in te zetten besloot ik te kiezen voor een baan van 36 uur bij een klantenserviceafdeling.

Ideale baan
nmiddels vijftien jaar later kom ik tot de conclusie dat werken bij een klantenserviceafdeling goed te doen is, maar niet mijn ideale baan is. Ik kan er niet op een optimale manier mijn kennis, kwaliteiten en vaardigheden kwijt. Dat lukt stukken beter op het vlak van journalistiek en communicatie.

Scoop
Dat communicatie en journalistiek mij beter ligt werd bijvoorbeeld duidelijk toen ik tijdens de opnieuw opgepakte studie journalistiek (deeltijd dit keer) een scoop scoorde die de plaatselijke krant haalde. Waar ik zelfs als tweedejaars een gastcollege over mocht geven aan eerstejaars. En opnieuw werd dat duidelijk toen ik zes weken stage liep bij de intern communicatieafdeling van de bank waar ik werkte. Zelden voelde ik me zo als een vis in het water als toen.

Hoogconjunctuur
De komende maanden staat dus in het teken van het vinden van werk op het gebied van communicatie of journalistiek. Geen makkelijke opgave omdat de arbeidsmarkt op zijn gat ligt en zelfs in tijden van hoogconjunctuur het al niet makkelijk was om werk binnen de journalistiek (of communicatie) te vinden. Maar ja, als willen echt kunnen is dan lukt het me gewoon.

Over de auteur

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder.