veiligheid op het spoor

v

In de vroege avond van 21 april botste aan de westkant van Amsterdam de stoptrein naar Uitgeest met de sneltrein richting Nijmegen. Een frontale botsing met 117 gewonden, waarvan 42 zwaargewond, als gevolg. De onderzoeksraad voor veiligheid stelde onmiddelijk een onderzoek in.

Barendrecht
Het is nu nog te vroeg om conclusies te trekken. Toch zijn de overeenkomsten tussen de omstandigheden die tot dit ongeluk leidden en een soortgelijk ongeluk tussen 2 goederentreinen in 2009 bij Barendrecht te opvallend. In een op 18 januari 2011 door de Onderzoeksraad voor Veiligheid gepubliceerd onderzoek naar het Barendrechtse ongeluk trekt de raad vergaande conclusies.

Te druk
Zo voldoet de Automatische Treinbeïnvloeding (ATB) die na het grote treinongeluk bij Harmelen in 1962 werd ingevoerd volgens de Onderzoeksraad tegenwoordig niet meer. Simpelweg omdat het op het Nederlandse spoor 50 jaar later te druk is.

Over de auteur

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder.

Door Michel ten Hoove