wereldburger

w

Wat er waar ter wereld ook plaatsvindt, tegenwoordig kun je er real-time bij zijn. Misschien dat dit wel mijn gevoel een wereldburger te zijn versterkt. Toch denken multinationals en regeringen daar anders over. Het evangelie van de vrije markt uitsprekend lukt het niet rechtstreeks in de VS een i-pad aan te schaffen.

Ik vind dat best moeilijk te begrijpen. Wil ik hier een i-pad Wifi 64 gb kopen dan kost me dat 679 euro. Een zelfde exemplaar gaat in de VS voor 699 dollar over de toonbank. Met de huidige wisselkoers betekent dit een prijsverschil van ruim 230 euro! Ja, u leest het goed; ruim 230 euro! Alsof je een emmer leegschudt.

In gat springen
Wil je toch je gadget uit de VS halen, dan moet je allerlei opgeworpen barricades zien te slechten. Een Amerikaanse webwinkel accepteert jouw Nederlandse ip adres niet. Dus heb je tijdelijk een Amerikaans ip adres nodig. Dat is zo gepiept. Dan de volgende hobbel. De Amerikaanse webwinkel accepteert jouw Nederlandse credit card niet. Ook daar is een oplossing voor, door een pre-paid creditcard uit de VS aan te schaffen. Maar helaas. Als je alles denkt te hebben overwonnen kamp je nog met een laaste probleem. De overzeese webwinkel verscheept niet naar een Nederlands adres.

Uiteraard zijn er bedrijven die in dit gat springen. Ze laten jouw het aanschafbedrag aan hen overmaken, kopen voor jou het apparaat of laten het door jou gekochte naar een Amerikaans adres versturen en verzenden vervolgens jouw aanschaf naar jou in Nederland. Probleem opgelost.

Prijsvoordeel
Helaas. Het eerste bedrijf dat ik hiervoor benader zegt niet aan mijn wens te kunnen voldoen. Waarom niet? Omdat hun kosten en de 19% BTW dat de douane rekent het prijsvoordeel als sneeuw voor de zon doet verdwijnen. En zo ben je dan weer terug bij af. Als de wereldburger die je jezelf voelt, maar die je van bedrijven en overheden niet mag zijn.

Over de auteur

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder.

Door Michel ten Hoove