agenda 2008

a

Afgelopen nacht werd de kredietstatus van de Verenigde Staten verlaagd van AAA naar AA+. China maakte gelijk van de gelegenheid gebruik om Amerika te verwijten aan schulden verslaafd te zijn. De dollar moet – als het aan de Chinezen ligt – onder internationaal toezicht komen. Ook is het tijd voor een nieuwe wereldmunt.

Is dit realistisch? Misschien zelfs wel haalbaar? Hoe is zo’n oproep van China te duiden? Hier zou ik op radio en televisie economen als Mathijs Bouwman wel eens over willen horen. In plaats van de het zoveelste Jip en Janneke item over schuldplafonds én het niet meer kunnen betalen van lopende rekeningen door een wereldmacht als Amerika.

Gelukkig kennen we in Nederland het programma Tegenlicht. Een diepgravend documentaire programma waarin al jaren voordat zaken beginnen te spelen de juiste mensen de juiste vragen stelt. Bijvoorbeeld tijdens de op 14 januari 2008 uitgezonden aflevering ‘De dag dat de dollar valt’, waarin uiteengezet wordt wat er met de wereldeconomie kan gebeuren als het vertrouwen in de VS verdwijnt.

Ik was destijds zwaar onder de indruk van deze aflevering. Later dat jaar brak de kredietcrisis uit. Het geschetste doemscenario bleek allesbehalve ondenkbaar te zijn.

Net op het moment dat de wereld een beetje lijkt te herstellen van de wereldwijde economische gevolgen van de kredietcrisis, lijkt de veenbrand nog niet geblust en in volle hevigheid op te laaien. Wekenlang steggelen stuurloze politici in de VS over het schuldenplafond én ook in de EU weten de landen nauwelijks overeenstemming te bereiken over hoe de financiële crisis rond landen als Griekenland, Spanje en Italië het beste kan worden beteugeld.

En dan is het ineens zaterdagochtend en blijkt de kredietstatus van de VS te zijn afgewaardeerd van AAA naar AA+ en laat China ineens van zich horen. Wat zegt dit over de wereldeconomie? Neemt China de leidende rol van de VS over. Is de VS een zieltogend wereldrijk dat het ooit zo machtige Romeinse rijk achterna gaat?

In de Tegenlicht aflevering ‘Agenda 2008′ is superbelegger Jim Rogers er niet mis te verstaan duidelijk over. Hij verhuisde met zijn gezin van New York naar Singapore. Omdat hij voorzag dat het einde van Amerika in zicht was.

De 19e eeuw was de eeuw van Groot-Brittanië. De 20ste eeuw was de eeuw van de VS. De 21ste eeuw wordt de eeuw van China. Of we het nu leuk vinden of niet.

De redenering van Rogers volgend is het dus niet zo zeer de vraag of China de nieuwe wereldmacht zal worden, maar wanneer dat gaat gebeuren.

Over de auteur

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder.

Door Michel ten Hoove