chain gang

c

Wie kent die scene’s niet? Gevangenen die aan elkaar geketend zich het schompes werken. Onder het waakzame oog van een nors kijkende, zwaar bewapende bewaker. In menig Hollywoodfilm komen deze chain gangs voor. Als het aan de reclassering in Nederland ligt krijgen ook Nederlandse taakgestraften een felgekleurd hesje aan. Met de eufemistische tekst ‘Werkt voor de samenleving’. Of is er toch een verschil?

Volgens de reclassering wel. Sjef van Gennip benadrukt dat in Nederland de hesjes niet bedoeld zijn om mensen aan de schandpaal te nagelen. Wat volgens mensen die kritiek op de Amerikaanse gang van zaken hebben daar wel het geval is. Nee, het is volgens Van Gennip bedoeld om het verkeerde beeld dat bij veel Nederlanders heerst over taakstraffen bij te stellen. Tegenover het NOS zegt Van Gennip hierover:”Over het algemeen denken mensen dat een taakstraf niets voorstelt. Er wordt negatief over gedaan, omdat burgers eigenlijk niet weten wat het inhoudt.”

Digitale schandpaal
Dus geen extra straf voor de taakgestraften, maar een opvoedkundig lesje voor de Nederlander die te gemakkelijk over taakstraffen denkt. Je zou het bijna geloven, zo overtuigend klinkt het. Maar is er daadwerkelijk een verschil tussen de Amerikaanse en de Nederlandse benadering? In mijn beleving niet. Met een hesje ‘Werkt voor de samenleving’ sta je in Nederland net zo voor paal als je in de VS zou doen als onderdeel van een chain gang. Laat de reclassering een leuke SIRE campagne starten als het beeld dat bij Nederlanders over de taakstraf heerst moet worden bijgesteld. Daar hoeft de taakgestrafde dan in ieder geval geen lijdend voorwerp bij te zijn.

Ondertussen komt vandaag het bericht in het nieuws dat het op internet publiceren van foto’s en filmpjes van criminelen strafbaar wordt. 25.000 euro boete voor de degene die toch het lef heeft de privacy van criminelen te schenden. Want daders aan een ‘digitale schandpaal’ nagelen mag niet.

Onguur en gevaarlijk
Volgt u het nog? De digitale schandpaal is uit den boze, maar de fysieke schandpaal van het oranje hesje mag zonder meer.

Als ik de ondernemer was die foto’s op internet plaatst zou ik de redenering van Reclassering Nederland doortrekken. Nee, we nagelen mensen niet aan de schandpaal. Het is om de Nederlander die denkt dat criminelen er altijd onguur en gevaarlijk uitzien voor te lichten. Criminelen zien er uit zoals u en ik. Daar willen we mensen bewust van maken. Daar kom je als ondernemer vast wel mee weg. Het lukt de reclassering immers ook.

Over de auteur

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder.

Door Michel ten Hoove