kruistocht

k

Een bijna idyllische gemeenschap waar rust en vrede heerst wordt afgelopen vrijdag opgeschrikt. Een dood en verderf zaaiende man pleegt een bomaanslag. Om vervolgens in alle koelte om zich heenschietend tientallen jongeren te doden. Drie dagen lang houdt deze daad mensen op verschillende sociale media behoorlijk bezig. Aan deze stortvloed aan nieuws, feiten, meningen, zieke grappen en dito reacties op verschillende fora valt weinig toe te voegen. Op één ding na dan. De link met de eerste kruistocht in 1069.

Toeval
Wat mij bij dit soort daders opvalt is hoe ze over een langere periode van ogenschijnlijk normaal individu transformeren tot een volstrekt gestoord iemand. Puttend uit diverse historische bronnen boetseren ze hun eigen, verwrongen wereldbeeld. Een wereldbeeld waarbij hun ideologie de enige juiste is en ze zelfs geen aansluiting meer lijken te vinden bij de meest extreme groeperingen.

Van de jongens die het bloedbad op de Columbine Highschool aanrichten is bekend dat ze Nazi sympathieën koesterden. Dat ze op 20 april 1999 toesloegen kan in mijn ogen dan ook niet worden afgedaan als toeval. Die dag is immers de geboortedag van Hitler.

Eerste kruistocht
Maar hoe zit het dan met het historisch besef van de Noor Breivik die afgelopen vrijdag Noorwegen met zijn daad in een staat van shock bracht? Was voor hem 22 juli een willekeurig gekozen datum? Of zat er meer achter? Misschien doet hij daar vanmiddag bij zijn voorgeleiding zelf uitspraken over.

Feit is dat Breivik zichzelf als tempelier zag. Een ridder die zijn eigen kruistocht wilde voeren tegen de Islam. Feit is ook dat in 1069 de eerste kruistocht begon. Een militaire expeditie met als doel het Heilige Land  op de moslims te heroveren. En feit is ook dat op 22 juli 1069 Godfried van Bouillon gekozen werd als eerste verdediger van het heilige graf van het koninkrijk Jeruzalem. Kortom, Breivik ziet zichzelf als moderne tempelier geroepen de kruistochten van de Hoge middeleeuwen anno 2011 te doen herleven.

Over de auteur

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder.

Door Michel ten Hoove