aandacht verdelen

a

Het is weer eens zover. De laatste tijd besteed ik weinig tijd aan mijn weblog. Waarom? Omdat ik het simpelweg te lastig vind mijn aandacht over verschillende sociale media te verdelen. Op dit moment ben ik actief op Twitter, Facebook én Google+. Dat alleen is eigenlijk al teveel van het goede. Dan ook nog een weblog bijhouden grenst aan het onmogelijke.

Ik heb dat eerder gemerkt bij mezelf. Op de momenten waarop ik veel energie in bloggen stop, neemt de energie die ik in Twitter steek rechtevenredig af. Het lijken wat dat betreft wel communicerende vaten. Gelukkig was ik nauwelijks actief op Facebook.

Voldoende interactie
De laatste tijd is dat echter veranderd. Waarom? Omdat een groot aantal collega’s aardig actief op Facebook is én daardoor dit sociale medium stukken leuker voor me is dan het voorheen voor was. Plezier beleven aan sociale media staat en valt immers bij voldoende interactie. Daarom is het voor veel mensen ook best lastig een blog bij te houden.Er wordt gewoonweg weinig gereageerd. Juist het krijgen van reacties maakt bloggen interessant. Wil ik voor dovemansoren in het wilde weg roepen dan pak ik wel een megafoon en ga op het dak staan. Minstens zo effectief.

Sinds ik meer mensen ken die actief Facebook gebruiker zijn is Facebook dus een stuk leuker geworden. Zo leuk zelfs dat het min of meer de functie van het bloggen overneemt. Het is op Facebook immers best goed mogelijk wat langere berichten te posten.

Gemeengoed
Google+ daarentegen verkeerd nog teveel in het stadium waar Twitter zich vijf jaar geleden in bevond. Slechts een enkele early adopter is er min of meer fanatiek mee bezig. Daar berichten posten levert dus weinig interactie op. Zodra Google+ meer gemeengoed wordt zal ik er waarschijnlijk meer gebruik van gaan maken. Op zich wel jammer want Google+ heeft het in zich een indrukwekkend sociaal medium te worden. Zeker als geleidelijk aan meer en meer Google diensten geïntegreerd worden.

Toch heb ik naar aanleiding van dit artikel ook mijn bedenkingen. Vanuit praktisch oogpunt zou ik het liefst zien dat alle verschillende sociale media en sociale media platforms verregaand geïntegreerd worden met elkaar. Dat je vanuit Google+ alle sociale media accounts die je hebt gelijktijdig kunt bijwerken. Toch heeft dat één groot nadeel. Slechts één wereldwijd dominerend bedrijf krijgt wel heel veel kennis over je persoonlijke interesses én internetgedrag.

Privacy schenden
Door al die informatie (en kennis is macht en bovendien veel geld waard) vrijwillig aan een bedrijf als Google af te staan, hoef je helemaal niet bang te zijn dat bedrijven je privacy schenden. De angst voor een alles en iedereen in de gaten houdend Big Brother is volkomen onterecht. Het is erger. Je creëert vrijwillig je eigen Big Brother. Gratis en voor niets.

Terwijl we ons inschrijven in een bel me niet register omdat we niet willen dat onze gegevens doorverkocht worden aan callcenters die ons vervolgens met allerlei aanbiedingen lastig vallen, gebruiken we uitsluitend Google nog als zoekmachine. Waardoor Google echt alles over ons weet en met die informatie haar inkomsten in het tweede kwartaal van 2011 met 32 procent kon zien toenemen!

Bordjes
In de pogingen die ik onderneem verschillende sociale media bij te houden voel ik me bij tijd en wijle net zo’n circusartiest die meerdere bordjes in de lucht probeert te houden. Even te weinig aandacht geven aan één van die bordjes betekent onherroepelijk dat uitgerekend dat ene bordje op de grond kapotvalt. Toch is het misschien wenselijker zelf al die accounts stuk voor stuk zelf bij te houden. In plaats van dat door slechts één bedrijf te laten doen. Of dat bedrijf nu Facebook of Google heet. Misschien houdt je dan meer controle over wat men doet met de informatie die je vrijwillig prijsgeeft.

Over de auteur

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder.

Door Michel ten Hoove