mars der beschaving

m

Opnieuw werd er geprotesteerd tegen Haagse bezuinigingsvoorstellen. Opnieuw waren deze protesten prominent in het nieuws. Maar haalt het iets uit?

Soms laat het journaal best vrolijke mensen op een ludieke manier actie zien voeren. Het zien van dat soort beelden geeft mij altijd het gevoel dat het allemaal wel meevalt. Anders zou je immers niet bijna feestvierend staan te protesteren.

Betrokkenheid
Meer impact hebben op mij de beelden van vertwijfelde, ronduit emotionele mensen die de bodem onder hun bestaan weggeslagen zien worden. Zoals bij de PGB protesten. Laten we maar zeggen dat het de toon is die de muziek maakt en dat beeldvorming het halve werk is van een goed protest. Of ben ik nu te cynisch?

Het goede van een protest tegen de bezuinigingsplannen van dit kabinet is dat mensen hun betrokkenheid tonen bij de politiek. De politiek is immers niet iets van politici die ver van ons afstaan en over onze hoofden beslissingen nemen. De politiek zijn wij allemaal. Jammer alleen dat men het gevoel heeft dat protesteren voor je eigen kleine deelbelangetje het verschil maakt.

Feit is dat dit kabinet de verschillende bezuinigingen er zonder problemen doorkrijgt. Zolang een minderhedenkabinet van CDA en VVD geruggesteund wordt door de PVV haalt ieder kabinetsplan het zonder kleerscheuren. Hooguit vindt er hier en daar een cosmetisch ingreepje plaats. Wordt een fregatje minder uit de vaart gehaald, of wordt er op bepaalde regionale culturele instellingen minder bezuinigd dan eerder was voorzien. Dit is echter pure symboliek. Ketelmuziek. Wisselgeld.

Ondertussen kan de oppostie nog geen deuk in een pakje boter slaan en gaat het kabinet onverdroten verder op het ingeslagen pad. Hoe emotioneel of ludiek een protest ook is.

Geen impact
Leuk hoor die betrokkenheid die mensen tonen door de straat op te gaan. Eerst het Passend Onderwijs, toen de PGB en nu de culturele sector weer. Maar waarom beperkt iedere groep die te lijden heeft van de bezuinigingen het protest tot zijn of haar eigen winkel. Waar blijft de oppositie die mensen bindt en over de grenzen van deelbelangen heen een massaal protest organiseert. Samen sta je ster(er) toch?

Op mij hebben deze kleine deelprotestjes in ieder geval nauwelijks impact. Het benadrukt alleen maar mijn gevoel dat het een hoog NIMBY gehalte heeft en dat de onderlinge solidariteit tegenwoordig een schaars goed is. Een Malieveld vol protesterende mensen uit Passend Onderwijs, Cultuur en PGB, dat zou indruk maken.

Over de auteur

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder.

Door Michel ten Hoove