hypotheekrenteaftrek

h

Vorig jaar was afschaffing van de hypotheekrenteaftrek tijdens de verkiezingsstrijd nog een breekpunt voor Balkenende. Ook de VVD zag afschaffing van de hypotheekrenteaftrek niet zitten.

Voor de linkse partijen en enkele economie experts was al lang duidelijk dat het handhaven van dit belastingvoordeel zijn langste houdbaarheid had gehad. Zij waren voor geleidelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek.

Nationaal akkoord
Blijkbaar is ook de financiële markt van mening dat het geven van een belastingvoordeel aan huizenbezitters niet langer wenselijk is. De Rabobank komt vandaag in het nieuws door er voor te pleiten in de toekomst alleen nog ouderwetse annuïteitenhypotheken te verstrekken. Hypotheken waarbij de schuld geleidelijk in 30 jaar wordt afgelost. Waarbij dus ook het belastingvoordeel geleidelijk aan steeds verder afneemt.

Na de zomer wil de Rabobank hierover met andere banken afspraken maken. Wat moet leiden tot een nationaal akkoord.

Daarmee is – zonder dat de politiek zich er mee lijkt te bemoeien – door de markt zelf de hypotheekrenteaftrek afgeschaft. Goed nieuws voor de linkse partijen die altijd al voor waren. Slecht nieuws voor de kiezers op CDA en VVD. Kiezersbedrog kun je het echter niet noemen. Het plan komt immers uit de koker van de banken zelf en niet uit Den Haag.

Over de auteur

Michel ten Hoove

Rondde op z’n 51ste de opleiding journalistiek af|begon weer met 🎷 lessen|is in opleiding als Taxateur/Gegevensbeheerder.

Door Michel ten Hoove